3 października 2017

Bydgoszcz dnia 3 października 2017

Oświadczenie ZK OZZL

w sprawie wypowiedzi ministra zdrowia dotyczących protestu głodowego PR OZZL

Zarząd Krajowy Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy protestuje przeciwko manipulacji  jakiej dopuścił się minister zdrowia Konstanty Radziwiłł, który w swoich wypowiedziach w dniu wczorajszym sugerował, jakoby protest lekarzy rezydentów i innych pracowników medycznych odbywał się wyłącznie pod hasłem podwyżek płac dla lekarzy rezydentów.

Protestujący publicznie przedstawili swoje postulaty, których zasadniczym przesłaniem jest kompleksowa naprawa systemu ochrony zdrowia, w tym zwłaszcza zwiększenie nakładów na  lecznictwo, aby możliwa stała się likwidacja:  kolejek do leczenia i diagnostyki, niedoboru personelu medycznego, nadmiernej biurokracji w służbie zdrowia oraz poprawa warunków pracy i płacy wszystkich pracowników medycznych.

W ocenie protestujących obecny Rząd, podobnie jak poprzednie, nie przedstawił wiarygodnej i konkretnej propozycji kompleksowej reformy służby zdrowia, w tym zwłaszcza odpowiedniego zwiększenia nakładów, co jest warunkiem bezwzględnie koniecznym, aby nastąpiła poprawa warunków leczenia Polaków i pracy medyków. Doraźne dopłaty z budżetu państwa, jak ostatnio, nie rozwiązują tego problemu. Podobne działania podejmowały również poprzednie rządy, ale w żadnym istotnym  stopniu nie poprawiło to sytuacji publicznej ochrony zdrowia.

W ocenie OZZL, minister zdrowia celowo i świadomie wprowadza w błąd społeczeństwo co do faktycznych żądań protestujących aby ich zohydzić w oczach zwykłych ludzi i uciec od odpowiedzi na niewygodne dla siebie postulaty. Jeżeli Premier Rządu RP w ocenie publicznej ochrony zdrowia opiera się jedynie na słowach ministra Radziwiłła, to obawiamy się, że nie ma świadomości, jak zła jest  sytuacja w tej dziedzinie i jak pozorne są reformy wprowadzone przez ministra. Zapraszamy Panią Premier do osobistej rozmowy z protestującymi, aby mogła Ona poznać bezpośrednio motywy, jakimi oni się kierują, podejmując tak drastyczną formę protestu.