31 lipca 2013

OŚWIADCZENIE

Zarządu Regionu Małopolskiego

Ogólnopolskiego Związku Zawodowego w Krakowie

w sprawie zamknięcia Oddziałów Internistycznego i Internistyczno-kardiologicznego Szpitala w Nowym Targu.

Od dwóch dni zarządzeniem Dyrektora Szpitala Podhalańskiego w Nowym Targu nie są przyjmowani pacjenci na wszystkie oddziały internistyczno kardiologiczne. Stan taki w bezpośredni sposób zagraża zdrowiu i życiu mieszkańców 200 -tysięcznego Powiatu Nowotarskiego.

Odpowiedzialność za ten stan ponosi wyłącznie Dyrekcja Szpitala i Starostwo Powiatowe w Nowym Targu, a szczególnie wicestarosta Maciej Jachyniak, w naszej ocenie zarządzający konfliktem.

Dyrektor i Starosta od prawie trzech miesięcy nie wyrazili zgody na powrót do pracy w oddziałach internistycznym i kardiologicznym wszystkich piętnastu lekarzy, specjalistów kardiologii i chorób wewnętrznych.

Stan taki skutkuje zamknięciem od 23 lipca oddziału internistycznego a od wczoraj wstrzymaniem przyjęć do oddziału internistyczno- kardiologicznego.

Pacjenci z zamkniętego oddziału przenoszeni są na inne oddziały szpitala niezgodnie ze skierowaniem. Zgłaszający się na izbę przyjęć otrzymują kserokopie Zarządzenia Dyrektora o wstrzymaniu przyjęć i odsyłani są do innych szpitali. W ten sposób traktuje się pacjentów np. z  podejrzeniem choroby nowotworowej, tych którzy doszli do szpitala o własnych siłach. Pacjenci w zagrożeniu życia i przywożeni przez pogotowie ratunkowe przewożeni są karetkami do innych szpitali oddalonych nawet o 60 kilometrów –Limanowa, Nowy Sącz, Zakopane, Sucha Beskidzka. Z powodu trwającego konfliktu pomiędzy Szpitalami w Nowym Targu i Rabce, do tego Szpitala oficjalnie nie kieruje się pacjentów pomimo, że jest najbliżej.  Odsyłani są pacjenci w zagrożeniu życia z niewyrównana cukrzycą podejrzeniem schorzeń nowotworowych i inni.

O wstrzymaniu przyjęć na oddziały internistyczno-kardiologiczne szpitala nie zostali powiadomieni lekarze Podhala, Spisza i Orawy kierujący pacjentów do Szpitala w Nowym Targu. Nie został również  powiadomiony  Główny Lekarz Dyżurny Koordynator Województwa Małopolskiego oraz Dyżurny Centrali Małopolskiego Pogotowia Ratunkowego. Nie powiadomiono żadnych służb Wojewody Małopolskiego. Wydaje się, że Starostwo i Dyrekcja fakt ten chce ukryć potęgując zagrożenie dla zdrowia i życia mieszkańców Podchala, Spisza i Orawy.

Od 1 sierpnia w zastępstwie zwolnionych z pracy piętnastu specjalistów kardiologii i interny ma podjąć prace dwóch lekarzy internistów. Jeden ze Stargardu Szczecińskiego, drugi z prywatnej spółki działającej na terenie Nowego Targu.

W ocenie Zarządu Regionu, taka obsada nie gwarantuje bezpieczeństwa dla 200-tysięcznej społeczności powiatu. Brak jest również bezpieczeństwa dla pacjentów obecnie pozostających w leczeniu kardiologiczno internistycznym, przebywających w oddziale.

W dalszej perspektywie, działania Starosty i Dyrektora doprowadzą do trwałego pogorszenia opieki zdrowotnej dla mieszkańców całego Podhala, Spisza i Orawy. W obecnej sytuacji kadrowej, niedoborze lekarzy, odbudowanie wykształconej doświadczonej kadry lekarskiej w Szpitalu w Nowym Targu będzie niemożliwe przez wiele lat.

Piotr Watoła przewodniczący

Zarząd Regionu Małopolskiego OZZL w Krakowie