Bydgoszcz dnia 13 stycznia 2021.

Informacja prasowa

Zarząd Krajowy OZZL informuje, że – zgodnie z zapowiedzią – związek podjął się pomocy prawnej w pierwszym (przynajmniej pierwszym zgłoszonym do OZZL) postępowaniu sądowym o odszkodowanie za niewpisanie (przez dyrektora szpitala) na listę osób, którym przysługuje dodatek „covidowy” lekarzy, którzy „wykonują zawód lekarza” na SOR i IP (zatrudnieni są na stałe na oddziale szpitalnym i rutynowo „wykonują zawód lekarza” na SOR i IP w czasie dyżurów i nie tylko – konsultując pacjentów, badając ich, decydując o przyjęciu ich do szpitala lub „odpisując” do domu). Sprawa dotyczy lekarzy z woj. Wielkopolskiego. Lekarze będą domagać się w sądzie ODSZKODOWANIA za nieotrzymane wynagrodzenie, które im przysługiwało. Odszkodowanie – jeżeli zostanie zasądzone – obciąży szpital, dodatek „covidowy” nie obciąża budżetu szpitala, bo pochodzi z dodatkowych środków z budżetu państwa przekazywanych za pośrednictwem NFZ.

Bądź na bieżąco

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco.

i icon

Zarzad krajowy OZZL